cover mamariam

BERSALIN HOSPITAL KERAJAAN ATAU SWASTA ? MANA JADI PILIHAN MOMMY ?

 

“Bersalin hospital mana ? ”

 

Mesti dari awal trimester lagi ibu duk asyik fikir kan nak bersalin hospital mana ! Mesti bakal ibu nak bersalin dengan layanan yang terbaik dari staff hospital kan ? Namun , Bakal ibu perlu banyak Tanya orang yang berpengalaman sebelum membuat pilihan . Untuk pandangan jangka masa yang panjang, hospital mana yang lebih bagus, kerajaan atau swasta? Pening nak hospital mana ? Haa meh baca dulu kat bawah ni !!

 

(A) K O S  P E R U B A T A N

 

HOSPITAL KERAJAAN

Bil hospital kerajaan tak melambung sebab disubsidi. Kos perubatan hospital kerajaan pun berpuas hati dah .Kadang kita merasa terlalu murah dan x percaya rawatan macam tu sebab dah memuaskan .

Doktor dan jururawat juga semua baik hati , berbaloi dengan bayaran . Bersyukurlah dengan mereka . tidak semua orang boleh melakukannya kerana tidak semua orang sanggup to get their hands dirty.

 

HOSPITAL SWASTA

Hospital swasta di Malaysia ada beberapa peringkat . Ada yang mahal , ada yang sederhana mahal dan ada yang terlalu mahal . Bersalin normal di hospital swasta , sebilik biasanya RM 9000. Rawatan yang diberikan sama sahaja dengan hospital kerajaan , Cuma keselesaan sahaja berbeza .

 

memilih doktor mamariam

 

(B) M E M I L I H  D O K T O R

 

HOSPITAL KERAJAAN

Untuk ibu yang membuat buki merah dekat hospital kerajaan , beliau tak boleh memilih doktor sebab bilangan pesakit terlalu ramai . Bersalin bergantung pada doktor yang bertugas hari tersebut . Ada jugak sesetengah hospital yang boleh memilih doktor , Cuma bayaran lebih mahal sikit .

 

HOSPITAL SWASTA

Boleh memilih doktor semasa membuat pendaftaran dekat kauter . Tapi ada jugak hospital swasta tak boleh memilih doktor sebab terlalu ramai pesakit dan ada jugak doktor menolak sebab dah penuh koata .

Hospital swasta boleh memilih doktor sama dri first checkup sampai pantang , sebab tu ramai oorang memilih hospital swasta . Doktor yang sama lebih selesa untuk berborak dan boleh bertanya apa2 soalan .

 

rawatan susulan mamariam

 

(C) P E M E R I K S A A N  S U S U L A N

 

HOSPITAL KERAJAAN

Lepas baby balik ke rumah , biasanya jururawat dari klinik desa berdekatan akan pergimerawat dekat rumah . Jika ada apa2 masalah , call je jururawat then diorang terus datang ke rumah . Jururawat memeriksa keadaan baby dan ibu , jika ada masalah , barulah dia suruh rujuk hospital .

 

HOSPITAL SWASTA

Hospital swasta tidak menawarkan perkhidmatan house call . Btw kalau ibu ada masalah untuk ke hospital , hospital swasta biasanya hantar borang dan hantar dekat KKM supaya jururawat di klinik berdekatan untuk pemeriksaan susulan baby dan ibu .

 

(D) W A K T U  M E N U N G G U

 

HOSPITAL KERAJAAN

Hospital kerajaan dibina untuk umum . Memudahkan orang yang kurang berkemampuan . Jadi tak hairan la hospital kerajaan menunggu lama . Tiap2 masa penuh orang . Nak ambil ubat kat farmasi pun kena tunggu lama .

 

HOSPITAL SWASTA

Hospital swasta sebenarnya lama jugak menunggu .Sebab kadang kadang hospital swasta ni ramai jugak pesakit . Servis pendaftaran laju , Cuma bila nak jumpa doktor lambat sikit sebab setiap orang ada masalah yang berbeza – beza .Kadang2 doktor dahulukan kepada kanak-kanak atau ibu2 yang ada kes kecemasan .

 

 

Kesimpulan

Sebenarnya , nak bersalin ni kena ikut keselesaan & kemampuan ,boleh je mana2 hospital , asal tak memudaratkan kita semua .. Hospital swasta lebih selesa , luas dan suami pun boleh keluar masuk bila – bila masa .Walau bagaimana pun , kita pilih yang mana mudah  untuk memastikan ibu dan selamat selamat  .

 

 

 

Sumber : http://www.nadiaazmi.com/2018/08/beranak-di-hospital-kerajaan-vs-swasta/

Jika rasa perkongsian ini bermanfaat, boleh kongsikan kepada rakan, kenalan ye ♥♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

d
c