Cara Simpan Baju Mamariam

CARA SIMPAN BAJU BAYI YANG TIDAK LAGI DIGUNAKAN, NO 2 PARENT MESTI BUAT!

Mesti teruja kan bila shopping baju baby, terutama mommy2 yg timang anak 1st kalini kan  Entry kalini kita share cara betul untuk simpan Baju baby ni, manatau ada rezeki kedua ketiga nanti boleh guna balik kan, jimat sikit !

Susun Baju Mamariam 1

1) WAJIB simpan dalam kotak/bekas kedap udara

Lapik dengan kain dulu ya, lepas tu boleh terus lipat simpan dan susun elok2. Letak la pewangi sikit dalam kotak tu kasi baju kekal wangi je.

 

Basuh Baju Mamariam

2) Basuh dengan pencuci baju baby

Jangan guna sabun pencuci baju dewasa tau, mesti yang dah dikhaskan untuk baby sahaja. Elakkan juga penggunaan mesin pengering, nanti baju bayi cepat berbulu dan kecut. Haa sayang dh beli mahal2 jadi rosak pula kan.

 

Iron Baju mamariam 1

3) Gosok baju bayi

Amalan menggosok baju baby ni sbenarnya memerlukan kerajinan tau, tapi SANGAT membantu utk pastikan baju mereka lagi bersih (basuh dengan sabun sahaja tak cukup). Mesti ibu2 pelik kan apa kaitan dengan iron baju ni? Haaa kalau ibu2 nak tahu, ianya membantu hilangkan bau yg tak diingini dan buatkan pakaian berbau segar dan lebih bersih. Ia juga bantu bunuh bakteria yang terdapat pd baju yang tak dapat dicuci oleh sabun pencuci.

 

Mesti lagi bertambah kerja kita kan sbgai ibu2 ni, tapi itula, keselamatan anak lagi penting kan hehe. Semoga bermanfaat ya !

Jika rasa perkongsian ini bermanfaat, boleh kongsikan kepada rakan, kenalan ye ♥♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *