KESAN BAHAYA HOME DOPPLER JIKA MOMMIES GUNA TIPA MASA

Ramai ibu bapa yang hamil excited nak dengar selalu degup jantung baby kan? Ada yang decide nak beli Home Doppler untuk dengar sendiri bunyi jantung baby dalam kandungan.

Home doppler atau dikenali sebagai doppler adalah satu alat untuk mendengar bunyi jantung baby. Musim sekarang semua boleh dapatkan secara online sebab harga mampu milik, mudah dan cepat.

Namun, ibu bapa harus tahu penggunaan doppler ini sebenarnya mengundang bahaya. Kenapa bahaya? Droppler ni menghasilkan gelombang ultarasound ke dalam badan dan gelombang dipantulkan bila ianya terkena salur darah dan menghasilkan bunyi.

Jadi dalam abdomen ibu banyak salur darah jadi ibu masih tak dapat memastikan gelombang ultrasound ini tadi terpantul dari salur darah atau jantung baby sendiri.

Kadar pergerakan baby kurang dari biasa kemungkinan baby tidak sihat memerlukan perhatian doctor/ O&G dengan segera.

Tambah2 lagi jika baby in distress, komplikasi boleh berlaku dan baby boleh meninggal dalam kandungan.

Jadi, para ibu take note ye. Jangan sebab nak memastikan keadaan baby baik hingga dalam kandungan sehingga membahayakannya dengan doppler ni. Seeloknya ibu hamil mengira gerakan bayi menggunakan teknik manual yang diajar oleh doctor dan jururawat.
Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *