SUKAR LEKAT WALAUPUN DAH JUMPA WAKTU SUBUR? KETAHUI PUNCA INI TERJADI

Dah cek waktu subur dengan betul dan plan waktu bersama suami, tapi tetap tak pregnant jugak. Apa sebab nya?
Pastinya sangat mengecewakan. Naik putus asa pun ada.
Mungkin ini penyebabnya:

1) Salah pengiraan waktu subur

Ramai yang fikir, kitaran haidh biasa adalah 28 hari. Tapi hakikatnya kitaran setiap wanita itu berbeza
Penting nya untuk anda memahami cara mengira waktu subur dengan tepat, supaya tidak mengganggu perancangan anda
Nak mudah, cek saja menggunakan ovulation test (OPK)
Banyak di jual di farmasi sekarang.
Hasilnya juga lebih tepat berbanding kiraan kita sendiri

2) Masalah berat badan

Berat badan yg kurang atau berlebihan juga boleh jadi faktor yang menjejaskan peluang anda untuk pregnant
Penting nya menjaga berat badan supaya sentiasa ideal
Lebihkan buah buahan dan sayuran dalam pemakanan dan jangan lupa senaman!

3) Kesuburan suami

Ramai yang melepaskan tanggungjawab hamil sepenuhnya atas isteri
Tanpa kita sedar, mungkin suami juga punca utama kenapa isteri masih belum hamil.
Buat lah pemeriksaan suami isteri untuk tahu keadaan sperma suami juga. Jangan bebankan isteri sepenuhnya, padahal suami yg bermasalah
Moga semua yang sedang ikhtiar hamil di rezekikan zuriat tahun ini..insyaAllah

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.