1 cover

PAPA MAMA TAK LAYAK JADI IBU BAPA SEBELUM TAHU 5 PERSEDIAAN PENTING SEBAIK SAHAJA CAHAYA MATA PERTAMA DILAHIRKAN.

PAPA MAMA TAK LAYAK JADI IBU BAPA SEBELUM TAHU 5 PERSEDIAAN PENTING SEBAIK SAHAJA CAHAYA MATA PERTAMA DILAHIRKAN. ADMIN PUN SLOW SLOW TENGAH BELAJAR NI TAU

Tahu je bakal menimang cahaya mata, hati papa mama mesti gembira tak terkata kan? Hanya Allah S.W.T je yang tahu. Apa pun tahniah admin ucapkan buat pasangan yang bakal menimang cahaya mata tak lama lagi.

Admin yakin, dalam kegembiraan terselit keresahaan dalam diri papa mama kan? Iye lah, 1st time menimang cahaya mata, perasaan kekok mesti ada. Takde pengalaman kata kan. Betul tak apa yang admin bagitau? Betul kan…

Tapi takpe sebab artikel kali ni admin nak share 5 PERSEDIAAN atau PERKARA PENTING yang papa mama WAJIB tahu sebaik sahaja anak dilahirkan.

 

2 penjagaantalipusat

1. PENJAGAAN TALI PUSAT

Elak letak bahan-bahan tambahan seperti serbuk kunyit, halia, madu atau herba dekat tali pusat anak. Kekalkan tali pusat dalam keadaan bersih ya. One more things, tak disarankan cuci tali pusat dengan antiseptik, iodin, ubat luka dan alcohol ya. Take noted tau!

Tali pusat ni inshaAllah akan tanggal dalam tempo 1-2 minggu. Make sure selalu check tapak pusat anak tau, kalau ada nanah, bau kurang senang ke atau kulit bertukar merah @ bengkak, sila jumpa doktor secepatnya.

 

3 kesansuntikanvaksin

2. KESAN SUNTIKAN VAKSIN

Perhatikan kesan suntikan vaksin, BCG, vitamin dan Hepatitis B, takut2 baby mengalami keradangan. Tapi biasanya jarang-jarang terjadi (minimum)

Dan biasanya kesan radang ni akan hilang dalam tempoh 1minggu. Tapi incase baby ada alami bengkak dekat bekas suntikan, menangis berterusan atau demam, sila jumpa doktor secepatnya untuk check up. For sure, untuk kebanyakan kes tiada kes komplikasi serius berlaku.

 

3. PERHATIKAN KULIT BABY – Ada 2 perubahan berlaku

i) Bintik Ruam

4i bintikruam

Untuk 1st week, sesetengah baby akan timbul bintik ruam terutama dekat bahagian lipatan kulit dan sendi. Perkara ni normal tau sebab kulit bayi masih muda orang kata. Hehe. Jadi tak perlu la rungsing2 sampai letak minyak bagai tu. Hehe

ii) Kulit Warna Kuning

4ii kulitwarnakuning
Ni dipanggil jaundis ye. Papa mama kena make sure bila jaundis ni start. Kalau seawall 24jam, bawa terus jumpa doktor, takut2 baby menghidap jaundis akibat penyakit darah.

Tapi andai jaundis tu timbul selepas hari pertama, biasanya disebabkan perubahan fisiologi iaitu pertukaran darah ibu kepada darah baby

 

5 berakbayi

4. PERHATIKAN KENCING BERAK BABY

Biasanya hari 1-2, kencing bayi akan berwarna kemerahan atau merah jambu. Perkara ni normal dihadapi baby kerana kandungan air kencing yang mengandungi garam axalate.

Kemudian, air kencing akan bertukar warna jenih atau kuning. Begitu juga najis, akan berwarna kehitaman atau merah kerana najis yang berasal dari dalam kandungan ibu lagi.

Jika bayi berak kurang 4 kali sehari atau kencing kurang 6 kali sehari ni maksudnya anak kurang minum susu tau. Jangan biarkan dehidrasi ye ibu-ibu

Konklusinya, menyusu ibu secara eksklusif amat penting. Ibu-ibu muda perlu dapatkan nasihat lebih lanjut dari hospital atau sebagainya tau incase ada masalah dengan penyusuan

 

6 beratbayi

5. BERAT BABY

Papa Mama jangan risau ye andai berat baby kurang pada minggu 1 & 2. Sebabnya, setiap baby akan berkurangan 5-6% daripada berat lahir dalam tempoh ni.

Kemudian, bertambah 20-30g dalam seminggu kemudian dengan syarat baby disusukan secara konsisten. Never change breastfeed to formulation milk incase notice baby mass less

Papa Mama juga dinasihatkan untuk selalu contact dengan nurse yang datang ke rumah tau. Ambil peluang tersebut untuk pastikan baby sentiasa dalam keadaan sihat

Last but not least, andai baby sesak nafas, kulit bertukar warna kebiruan, berat static dalam tempoh sebulan, demam atau muntah berak teruk, make segera ke hospital atau klinik untuk check up ye. Jangan ambil mudah!

Okay Papa Mama, sekian sahaja 5 TIPS PERSEDIAAN PERLU TAHU SEBAIK SAHAJA ANAK DILAHIRKAN. Mudah-mudahan dapat membantu Papa Mama semua ya. Jangan rungsing tau.

7 mamariam

————-
INFO TAMBAHAN
————-
P/s Next preggy ATAU preggy sekarang ni make sure jangan lepaskan peluang untuk amalkan Jus Mamariam tau. Banyak khasiatnya:
+ Bekal extra tenaga
+ Stabilkan HB
+ Atasi alahan muntah mual
+ Cegah keputihan Gbs
+ Mudahkan proses bersalin Dll

Nak jus mamariam dengan harga diskaun? Masukkan no kupon ni (M014) semasa checkout untuk dapatkan diskaun

 

SUMBER: Dr Suhazeli

Jika rasa perkongsian ini bermanfaat, boleh kongsikan kepada rakan, kenalan ye ♥♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

d
c