1 cover mamariam2

PERKARA IBU-IBU YANG BARU PERTAMA KALI HAMIL PERLU TAHU

 

Mesti happy tak terkata bila cek upt naik ‘DOUBLE LINE’ warna biru kan? Lebih – lebih lagi klau baru first time pregyy.. Wahh seronoknyaa.. tak sabar menanti org baru.. hehe
.
Tpi pd wktu yg sama, mesti byk persoalan yg bermain di fikiran kan..
.
“Apa yang perlu buat?”
“Apa persiapannya?”
“Bila perlu buat?”
.
AlMaklum lah bru first experience kata org.. kan kan? Ingat mommy, perancangan awal amat penting ye bg pastikan semua berjalan baik dan lancer tanpa sbrang msalah.. (haa sudah, apa persiapan nk buat nih)
.
Jgn risau jgn runsing mommy, akak akn share dkt mommy semua apa yg perlu buat..
.
p/s Cik suamii pon better take noted juga yee prkara nii ye…

2 asid folik

1. Pengambilan asid folik

Asid folik perlu dimakan sejak 3bulan sebelum preggy lagi tau. Pengambilan asid folik ni sgt penting ye mommy2 semua.. Jgn ambil mudah tau..
.
Menurut Centers for Disease Control & Pereventin (CDL), pengambilan 400mg skurang-kurangnya sbulan sblum hamil dan 3bulan pertama kehamilan dpt kurangkan risiko pd bayi drpd alami kecacatan neural tiub spt “spina bifida” sbyk 50-70%

 

 

3 UltraSound Scan mamariam

2. Dapatkan ultrasound scan

Ultrasound scan sbaiknya dbuat seawall 8-12 minggu kehamilan lagi tau utk pastikan tarikh dijangka bersalin. Bila buat awal, nnti mudahlah nak buat persiapan awal menjelang hari yang ditunggu..

 

 

4 pendarahan mamariam
3. Pendarahan

Kalau ada berlaku pendarahan atau sakit perut ke pd awal kandungan, make sure dptkan pemeriksaan doktor scptnya ye.
.
Jika prkara ni brlaku, kmungkinan mengandung di luar rahim atau alami keguguran. Jd, ultrasound scan dr bawah mungkin perlu dibuat jika kandungan terlalu awal.

 

 

5 loyamualmutah mamariam
4. Loya-loya dan muntah-muntah

Klau ad alami loya/muntah/alahan, mommy kena rawat segera tau agar tidak dtgkan mudarat pd mommy dan juga baby

 

 

6 ujiandarah mamariam

5. Ujian darah

Blood test mesti dibuat seawal mungkin tau. Sbbnya utk pastikan darah merah mencukupi untuk ibu dan baby.

 

 

7 ubat mamariam

6. Ubat-ubatan

Kebanyakkan ubat tidak sesuai utk ibu hamil. Jadi, before amik apa2 jenis ubatan.. dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu ye..

 

 

8 pemakananseimbang mamariam

7. Pemakanan seimbang

Paling penting time mengandung ni adalah pemakanan. Ibu hamil seeloknya makan makanan yg berkhasiat dan kena banyakkan minum air kosong.. Jgn trlalu byk berpantang.. bersederhana dlm setiap jenis makanan..

 

 

9 bersenam mamariam

8. Lebihkan bersenam

Ibu hamil sangat digalakkan utk buat senaman ringan. Bkn saje kekalkan berat badan ideal tp juga utk pastikan ibu ada stamina atau tenaga semasa bersalin nanti
.
Dan ia juga dpt membantu mempercepatkan proses pemulihan slps bersalin..

 

 

10 pergerakanbayi mamariam

9. Peka terhadap pergerakan bayi

Biasanya pergerakan bayi di dlm rahim bole dirasai oleh ibu hamil yg preggy 1st time sejak 20 minggu. Jika tidak merasa pergerakan bayi, dptkan pemeriksaan doktor dengan segera..

 

 

11 airgula mamariam
10. Ujian minum air gula

Ujian ni sgt penting utk mereka yg ada faktor risiko kencing manis spt berat badan naik mendadak, BMI xnormal, trdpt gula dlm kencing serta sejarah keluarga yg menghidap kencing maniss..

 

 

12 jmm mamariam

11. Amalkan supplemen tambahan

Ibu hamil digalakkan utk mengambil makanan tambahan sewaktu hamil. Ini kerana pola pemakanan ibu hamil sgt berbeza. Jd makanan tambahan diperlukan utk topup pemakanan harian..
.
Jus mamariam merupakan antara makanan tambahan yg sgt disyorkan. Lebih 75,000 ibu hamil telah amalkan .. Doktor, nurse, artis, kakitgn awam, suri rumah tidak trlps peluang utk amalkan
.
Antara manfaat jus mamariam:

+ Bantu naikkan dan stabilkan HB 12+
+ Hilangkan alahan,mual,muntah,pening
+ Berikan tenaga kpd ibu hamil
+ Cegah jaundis, kputihan, gdm
+ Mudahkan proses bersalin
+ Dll

Wahh, tulis punya tulis.. dah 11 tips yg ingin dikongsi . hehe. Semoga info yang dikongsi ni bermanfaat buat tuan puan semua ye.

KREDIT: SIRAPLIMAU.BLOGSPOT.COM

Jika rasa perkongsian ini bermanfaat, boleh kongsikan kepada rakan, kenalan ye ♥♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

d
c