PERLUKAH IBU HAMIL BERPUASA PADA BULAN RAMADHAN?

APA YANG PERLU DILAKUKAN OLEH MOMMY BERPUASA BERPUASA DI BULAN RAMADAN?

Biasanya kalau mommy dapat kekalkan berat badan normal dan amalkan gaya hidup yang sihat, akan dapat berpuasa Ramadan dengan lebih baik dan berjaya. Ini kerana bayi dalam kandungan merupakan ‘parasit’ yang memerlukan nutrisi yang cukup dari mommy. Ibu yang sihat mempunyai simpanan nutrisi dan tenaga yang cukup biasanya akan menjadi senang untuk berpuasa penuh pada bulan puasa tau.


KEADAAN KESIHATAN WANITA HAMIL YANG BERPUASA RAMADAN BERGANTUNG KEPADA;

• kesihatan sebelum hamil
• peringkat kematangan kehamilan
• tempoh masa berpuasa pada siang hari

Berpuasa Ramadan di musim panas/kemarau mungkin lebih mencabar berbanding berpuasa di musim sejuk/hujan kerana waktu siang yang panjang dan suhu yang lebih panas.

ADAKAH BERPUASA SELAMAT UNTUK BAYI KANDUNGAN?

Banyak kajian telah dijalankan, tetapi tiada jawapan yang tepat sama ada berpuasa adalah selamat untuk mommy dan bayi comel kandungan.

Untuk wanita hamil, undang-undang Islam tidak mewajibkan mereka berpuasa. Mereka boleh menggantikan puasa kemudian, atau melakukan fidyah, iaitu satu cara untuk mengimbangi puasa terlepas dalam bentuk makanan atau bayaran (sila rujuk Jabatan Agama berdekatan).

Walau bagaimanapun, jika mommy ingin berpuasa adalah selamat untuk mommy dan bayi kandungan sekiranya sihat dan tiada masalah kehamilan.

Sekiranya mommy tidak berasa sihat untuk berpuasa, atau bimbang tentang kesihatan mereka atau kesihatan bayi mereka, mommy perlu berbincang dengan pakar OBGYN dan mendapatkan pemeriksaan kesihatan sebelum memutuskan untuk berpuasa.

Sekiranya bulan Ramadan jatuh dalam musim panas/kemarau, hari siang sangat panjang dan panas menyebabkan mommy lebih berisiko tinggi mengalami dehidrasi.

 


RAMAIKAH WANITA HAMIL BERPUASA RAMADAN?

Menurut beberapa kajian, kira-kira tiga perempat (75%) daripada wanita Islam yang hamil seluruh dunia memilih untuk berpuasa Ramadan. Tetapi semua orang mempunyai cara mereka sendiri untuk menghadapi puasa Ramadan.

Kebanyakan ulamak mengatakan bahawa wanita perlu berpuasa jika cukup sihat untuk berbuat demikian. Tetapi mereka juga mengatakan bahawa jika mommy tidak sihat, mereka tidak wajib berpuasa. Mommy tidak patut mengabaikan kebenaran khas ini jika merasa kurang sihat, atau jika mereka takut puasa yang boleh membahayakan diri sendiri atau bayi kandungan.

 

PERLUKAH WANITA HAMIL BERPUASA?

Bincang dengan pakar OBGYN sebelum mula berpuasa samada mommy sihat untuk berpuasa Ramadan atau tidak. Sekiranya mommy itu sihat, cuba berpuasa sehari atau lebih, pantau apa yang dialaminya dan lakukan pemeriksaan kesihatan yang lebih kerap. Sekiranya kehamilan tiada masalah, ramai mommy gembira dapat menjalankan ibadah puasa Ramadan penuh sebulan dengan baik.

Walau bagaimanapun, sekiranya mommy bimbang terhadap kesihatan dirinya atau bayi kandungan, maka tidak diwajibkan berpuasa Ramadan dan hanya perlu ganti puasa atau membayar fidyah.

 

MACAM MANA NAK DAPATKAN TENAGA YANG CUKUP UNTUK MOMMY BERPUASA?

Dengan amalkan makanan tambahan baik untuk mommy dan kandungan yang mengandungi makanan sunnah seperti madu yaman, kurma ajwa, delima turki dan lain-lain. Banyaknya makanan sunnah yang nak kena cari ni. Dah tak perlu risau lagi sebab Jus Mamariam mengandungi makanan sunnah yang cukup lengkap dengan bahan tambahan seperti Omega 3, Kalsium Laktik dan Asid Folic tau. Cara minum pon senang je 3 sudu pagi sebelum makan sahur dan 2 sudu malam sebelum makan berbuka atau sebelum tido

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Email : help@mamariam.com
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping