7-TIPS-PENTING-IKHTIAR-HAMIL-MAMARIAM

7 TIPS IKHTIAR HAMIL WAJIB DILAKUKAN KALAU NAK MUDAH HAMIL. SENANG JE RUPANYA

Anda sedang TTC? Haa apa tuuu TTC? TTC ni maksudnya trying to conceive  atau bahasa mudahnya tengah ikhtiar nak hamil la. Akak tengok ramai yg TTC tapi abaikan tips-tips penting dalam usaha nak dapatkan anak.

Antara penyebab-penyebab susah untuk hamil adalah hormon yang tidak stabil, period tidak teratur, PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome) dan masalah berat badan.

BMI MESTILAH IDEAL MAMARIAM

Tips ni paling penting jika sis seorang yang obes. Sebab apa kena turunkan berat? Berat / BMI yg berlebihan menyebabkan hormon terganggu atau kata orang, hormon tidak stabil.

Jadi macamana nak stabilkan hormon? Kenalah turunkan berat. Penurunan berat badan secara automatik akan meningkatkan kesuburan secara semulajadi.

AMBIL TAHU WAKTU SUBUR MAMARIAM

Waktu subur bermaksud tempoh untuk telur wanita disenyawakan dengan sperma. Setiap wanita mempunyai kitaran ovulasi yang berlainan. Tak tahu cara nk kira waktu subur? Taip je kat google ‘KALKULATOR OVULASI’.

Kalau period tak teratur, boleh berjumpa doktor atau pakar untuk mengetahui waktu subur anda.

 

MAKAN ASID FOLIK MAMARIAM

Ramai yang anggap asid folik ni fungsinya untuk tambah kesuburan. Akak nak tekankan kat sini, asid folik bukan menyuburkan ye..

Asid folik ni fungsinya untuk persediaan sebelum mengandung supaya bayi yang lahir nanti tidak terkena ‘neural tube defects’ atau kecacatan. Asid folik mestilah diamalkan 3 bulan sebelum hamil.

AMALKAN SENAMAN CUKUP MAMARIAM

Amalkan senaman at least 15 minit 3 kali seminggu. Kalau setiap hari lagi bagus. Nak bersenam ni bukan susah mana pon tapi nak mulakan tu payah betul kan.

Apa kata sambil-sambil tengok tv, buat la senaman sikit. Paling-paling tidak, lompat bintang 15 minit pon dah okey.

MINUM AIR REBUSAN ZURIAT MAMARIAM

Air rebusan zuriat biasanya diminum oleh suami dan isteri pada waktu yang sama. Buah zuriat asalnya dari tanah arab dan dipanggil bauh doum.

CARA PENYEDIAAN AIR REBUSAN ZURIAT:

1) Pecahkan tempurung buah zuriat

2) Belah dua kemudian belah sehingga menjadi bahagian-bahagian kecil

3) Rebus tiga cawan air bersama buah zuriat yang telah dipotong tadi. Rebus sehingga menjadi seperti air teh

4) Buah zuriat yang telah direbus boleh digunakan beberapa kali sehingga air rebusan menjadi jernih

KURANGKAN KAFEIN MAMARIAM

Akak percaya, yang tengah baca ni mesti selalu minum kafein. Kafein ni bukan kopi je tau. Teh & milo pon mengandungi kafein. Salah satu keburukan kafein adalah dapat mengurangkan kesuburan.

So lepas ni, kurangkanlah pengambilan kafein ya.. Apa salahnya tinggal sementara untuk usaha dapatkan zuriat.

AMALKAN JUS MAMARIAM MAMARIAM

Tips terakhir ni paling senang. Amalkan je Jus Mamariam di samping amalkan tips-tips di atas.

KELEBIHAN JUS MAMARIAM :

1) Bantu satbilkan hormon

2) Membantu merawat masalah keputihan

3) Membantu mengatasi masalah period tidak teratur\

4) Membantu menguatkan rahim

5) Membantu mematangkan telur

6) Membantu masalah senggugut

Jika rasa perkongsian ini bermanfaat, boleh kongsikan kepada rakan, kenalan ye ♥♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

d
c