Minggu ke-36 dah berlalu tapi bayi masih songsang. Paling banyak yang difikirkan ialah kaedah bersalin, normal atau caesarean?

Menurut Dr Norleen Salleh, Pakar Perbidanan & Sakit Puan, bayi akan berada dalam posisi songsang dalam tempoh tertentu dan akan kembali ke kedudukan kepala ke bawah menjelang minggu ke-36. Tetapi bagi kes bayi songsang, posisinya tidak berubah.
 

Lazimnya doktor akan mendiagnosis kandungan berada dalam keadaan songsang apabila menjelang minggu ke-36 melalui ujian imbasan. Pengesahan pada waktu ini agak membimbangkan kerana bayi semakin membesar dan agak sukar untuk bergerak dan mengubah kedudukan kepalanya ke bawah.
Terdapat tiga keadaan songsang yang biasa dihadapi oleh ibu hamil.
 

1. Complete Breech

Keadaan songsang di mana punggung bayi menghadap bahagian bawah uterus manakala kakinya dalam keadaan terlipat di bawah punggungnya.

2. Footling Breech

Keadaan songsang ini membabitkan sebelah atau kedua-dua kaki bayi terletak di bahagian bawah seperti dalam keadaan berdiri.

3. Frank Breech

Punggung bayi seperti duduk di dalam saluran kelahiran (birth canal) dengan kakinya berlunjur ke depan.
 

7 FAKTOR MENYEBABKAN KANDUNGAN SONGSANG

 
Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan berlakunya kandungan songsang. Ia sering terjadi disebabkan oleh;

1. Kedudukan uri di bawah (placenta previa).

2. Tali pusat pendek

3. Bayi mempunyai kecacatan.

4. Air ketuban terlalu banyak atau sedikit.

5. Ketumbuhan dalam pelvis seperti cyst,fibroid di dalam rahim ibu.

6. Bentuk uterus yang tidak normal atau keradangan seperti endometriosis.

7. Kontraksi pramatang yang menyebabkan kelahiran berlaku pada waktu itu.

 

PROSEDUR UBAH KEDUDUKAN BAYI SONGSANG

 
Kedudukan bayi yang songsang boleh diubah dengan cara tertentu bergantung pada keadaan ibu, bayi, tali pusat dan uri. Prosedur External Cephalic Version (ECV) iaitu proses memusingkan kepala bayi ke bawah boleh dilakukan pada minggu ke-32 hingga 36 di hospital oleh doktor pakar yang mahir dengan menggunakan bantuan pengimbas ultra bunyi untuk melihat kedudukan uri, tali pusat dan anggota badan bayi.
 

Alat untuk mengukur degupan jantung bayi turut digunakan untuk mengetahui tahap kesihatan bayi. Ramai yang mengatakan prosedur ini menyakitkan dan ia mempunyai risiko yang tertentu. Dalam keadaan tertentu, ia boleh mencetuskan kontraksi dan menyebabkan kelahiran.
 

Urutan Tradisional Dilarang Sama Sekali Kerana Ia Boleh Menyebabkan Kecederaan Kepada Uterus, Putus Tali Pusat, Uri Lekang, Tumpah Darah, Kelahiran Pramatang Dan Kematian Bayi Dalam Kandungan.
 

Ibu juga boleh berusaha dengan mengamalkan kedudukan bersujud (kedudukan melutut dan kepala direndahkan). Tarikan graviti boleh membantu menggerakkan kepala bayi ke bawah. Kedua-dua cara iaitu prosedur ECV dan bersujud boleh dilakukan namun peratusan berjaya adalah rendah sekiranya tali pusat bayi pendek atau berbelit.
 
Sumber: Dr Norleen Salleh, Pakar Perbidanan & Sakit Puan

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *