5 TIPS SEMARAKKAN RASA CINTA DALAM RUMAH TANGGA. TIPS NO 5 TU PALING RAMAI PASANGAN JARANG BUAT

Pasangan yang berkahwin mesti faham situasi ni. Kadang hubungan suami isteri dah terasa renggang disebabkan oleh masing-masing busy dengan kerja dan ada jugak yang dah semakin tak mesra selepas sudah lama berkahwin. Jadi kat sini saya ada share 5 tips untuk semakan cinta dalam rumah tangga walaupun dah kahwin lama.

1 . SOKONGAN HOBI PASANGAN


Kita sebagai suami isteri perlu support hobi masing-masing. Contohnya, kalau isteri suka travel suami pun ikut sekali isteri travel. Pergi dekat & tempat yang tak memerlukan kos yang banyak pun kira dah okay buat isteri.
Kalau macam isteri pulak , kalau suami suka bersukan contohnya mcam main badminton , cubalah ikut dan teman sekali suami .

2.SALING MEMBANTU DALAM SEMUA PERKARA


Dalam rumahtangga perlu jugak ada tolak ansur . Kalau isteri dah masak suami tolong basuh pinggan . Kalau bab anak pulak kalau isteri dah hantar pergi sekolah, lepas balik sekolah suami pulaa yang ambil anak dari sekolah.
Kalau kita sebagai suami isteri saling bertolak ansur kuranglah stress dan penat masing dan tanggungjawab dapat dilaksankn dengan semupurna.

3.SOLAT BERSAMA – SAMA


Sememangnya banyak ganjaran pahala bila solat berjemaah . Lagi-lagi bila kita sebagai suami isteri solat berjemaah bersama. Rumahtangga pun jadi lebih berkat dan bahagia.

4.BERGURAU SENDA BERSAMA PASANGAN


Sejujurnya bergurau dengan pasangan memang sangat penting dalam rumahtangga sebab bila bergurau ni mood masing-masing terasa happy dan lupa sekejap masalah dunia. Hal ini juga boleh menaikkan lagi rasa sayang daan cinta dengan pasangan.

5.LUAHKAN KATA CINTA PADA PASANGAN


Setiap hari cubalah bagi tahu kita sayang pasangan kita. Contoh, “Abang sayang awk sangat tau” , “ I LOVE YOU SAYANG” , “ABANG ,SAYANG RINDU ABANG” dll. Sebenarnya benda ni nampak simple & remeh je tapi sebenarnya memang penting dalam rumahtangga.
Pasangan kita akan rasa disayangi walaupun dah bertahun-tahun kahwin. Jangan malu nak cakap “ I LOVE YOU” dekat pasangan kita walaupun dah nak masuk 40tahun sekali pun.

Kesimpulannya, dalam rumahtangga memang perlu banyakkan sikap bertolak ansur ,bersabar , lemah lembut , bertanggungjawab dll. Semoga semua pasangan dekat luar sana dapat amalkaan semua tips ni dan di doa semoga bahagia hingga ke Jannah.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.