5 TIPS UNTUK KEKALKAN TENAGA IBU HAMIL SEMASA TRIMESTER KETIGA

 

Sewaktu kehamilan, perkara yang paling penting untuk ibu hamil ketahui adalah dia tidak keseorangan. ini kerana bayi di dalam tubuh sewaktu trimester ketiga akan meletakkan tekanan yang kuat, sekaligus menjadikan diri sangat letih. Oleh sebab itu, terdapat 5 tips yang sangat baik untuk ibu hamil amalkan untuk kekalkan tenaga sewaktu kehamilan trimester ketiga.

1. BUAT SENAMAN RINGAN


Walaupun kita berasa letih, senaman ringan seperti 10 hingga 15 minit berjalan boleh dilakukan di pejabat dan rumah serta amalkan senaman regangan dan kurangkan aktiviti yang menyebabkan kesihatan terjejas. ia juga dipercayai dapat membantu memudahkan proses bersalin!

2. PILIH MAKANAN SIHAT


Ibu mengandung perlu prihatin tentang jumlah makanan yang diambil. Lebihkan tenaga dengan mengambil protein, karbohidrat yang tidak diproses dan lemak sihat. Gantikan nasi dan pasta dengan karbohidrat sihat seperti bijirin penuh dan roti

3. REHAT YANG BERKUALITI


Kelesuan ketika mengandung juga dapat dicegah dengan mendapatkan rehat yang secukupnya. Pastikan anda tidur lebih awal waktu malam dansekejap pada waktu tengahari jika sempat. Kurangkan minum air sebelum tidur supaya anda tidak perlu ke tandas tengah malam.
4. BANYAKKAN MINUM AIR KOSONG @ MINERAL

Mengandung atau tidak, antara punca utama keletihan ialah kekurangan air dalam badan. Lebihkan pengambilan air kosong pada waktu siang. Boleh minum jus buah atau teh tanpa kafein untuk kelainan. jangan tinggal air kosong ye!

5. AMALKAN PEMAKANAN TAMBAHAN


untuk penjagaan seratus peratus, tidak salah ibu hamil mencuba pemakanan tambahan. Ibu hamil perlu mengambil makanan tambahan untuk tingkatkan tenaga seperti jus mamariam. Ini kerana jus mamariam diformulasikan untuk ibu hamil dan bayi dalam kandungan lebih bertenaga untuk hari2 yang akan mendatang.
Penjagaan kehamilan pada trimester ketiga merupakan penjagaan ibu hamil pada peringkat terakhir sebelum bersalin. Ini adalah kerana risiko kepada ibu hamil itu sendiri jika kekurangan tenaga boleh menganggu proses bersalin dan ketahanan tubuh badan. Jika ibu hamil terlalu lemah, ianya boleh menyebabkan kematian kepada ibu dan bayi.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *