RAMAI IBU YANG HAMIL TAPI MEMPUNYAI CYST . DISANGKAKAN KEMBAR TETAPI RUPANYA ADA CYST.

Cyst tidak merbahayakan bayi dalam kandungan tetapi kalau cyst makin membesar dan berpintal, kemungkinan ada beberapa risiko yang akan berlaku, antaranya ialah
1. Cyst yang membesar sehingga sudah melebihi 5 cm akan mengganggu bekalan darah ke bahagian peranakan. Kesannya akan menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang.
2. Jangkitan kuman akan berlaku di bahagian peranakan jika cyst pecah. Akibatnya , ibu akan rasa sakit apabila nak buang air kecil.
Ibu-ibu jangan risau hari ni akak nak share macam mana cara untuk kecutkan cyst dengan selamat dan berkesan tanpa melakukan pembedahan untuk keselamatan ibu dan baby comel dalam perut tu.

1) Jaga pemakanan harian


Elak makan makanan yang tidak sihat. Kalau boleh hentikan gula serta merta tau sebab gula ialah makanan kepada sel sel yang rosak. Banyakkan pengambilan sayur dan buahan yang tinggi antioksidan.

2) Elakkan estrogen berlebihan


Estrogen berlebihan menggalakkan kepada tumbesaran cyst. Estrogen boleh didapati didalam makanan yang kita makan seharian seperti kekacang, kacang soya, sayuran seperti kacang buncis dan juga dari flexseed, so elakkan tau makanan yang macam ni.

3) Dapat berat yang ideal


Masalah berat badan juga adalah antara punca masalah bagi penghidap cyst. Jadi, aktiviti fizikal sangat penting untuk stabilkan berat badan, bagi ibu hamil senaman ringan seperti berjalan kaki dan yoga juga sesuai.

4) Amalkan makanan antioksidan tinggi


Antioksidan boleh didapati dalam makanan seperti buah dan sayuran. Buah durian belanda, blueberries, anggur dan teh hijau adalah antara antioksidan yang mudah untuk ibu amalkan.

5) Minum Jus Mamariam


InsyaAllah dengan amalkan jus mamariam dapat membantu kecutkan cyst sebab kandungan dalam jus mamariam ni mengandungi Delima, Almond dan Minyak Kelapa Dara (VCO) bagus untuk menghalang cyst terus membesar. Jangan lupa amalkan tau. Hihihi. Semoga bermanfaat untuk ibu semua.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *