TIPS ELAK KEPUTIHAN KETIKA HAMIL MAMARIAM

TIPS ELAKKAN KEPUTIHAN KETIKA HAMIL

 

Bukan mudah ye proses yang perlu dilalui oleh wanita dari mula disahkan hamil hinggalah bersalin nanti. Dari bulan ke bulan, bermacam cabaran perlu ditempuhi, tambah-tambah bila ada keputihan yang terlalu banyak.

Eii tak selesanya bila ada keputihan melampau ni, siap dengan pakej berbau lagi. Arghh malunya bila nak bersama dengan suami nanti.

Stresnya rasa!!! Yang pernah alami je tau rasa tak selesa tu macam mana. Bila datang rasa gatal-gatal kat Miss V, rasa nak menggaru je tiap masa!

Mommy mesti pernah alami situasi camnie kan? Haa meh sini saya sharekan tips utk mommy elakkan keputihan dari berulang lagi. Make sure baca sampai habis tau, jangan skip.

 

 

PASTIKAN KEMALUAN BERSIH DAN KERING SELEPAS KENVING MAMARIAM

Part ni paling paling penting tau. Pastikan lepas aje buang air kecil, bilas Miss V dengan air yang bersih tau dan lap sehingga kering. Then barulah  boleh pakai pakaian.

Ini dapat elakkan pembiakan bakteria pada Miss V mommy yang boleh mendatangkan bau yang kurang menyenangkan.

 

 

KERAPKAN TUKAR PANTY LINER MAMARIAM

Pemakaian panty liner yang lama juga akan memburukkan lagi keadaan mommy. Sebaiknya, gantikan dengan panty liner baru tiap 2-3 jam dan tiap kali buang air kecil pun wajib gantikan dengan pantyliner yang baru.

Haa barulah lebih selesakan nak buat aktiviti harian tanpa gangguan kan, hehe.

 

MINUM AIR MASAK SECUKUPNYA MAMARIAM

Pengambilan air putih secukupnya dapat bantu elakkan badan dari dehidrasi tau. Jadi takdelah badan asyik lemau tak bertenaga je. Cik suami pun mesti happy je tengok wife ceria bertenaga, hehe.

Mommy disyorkan ambik 6-8 gelas air sehari tau supaya sentiasa sihat dan mampu untuk kawal jangkitan bakteria di Miss V.

 

 

Okay itu saja tips untuk kalini. Moga bermanfaat buat mommy semua. Take care ye mommy tambah- tambah di musim wabak covid-19.

 

Jika rasa perkongsian ini bermanfaat, boleh kongsikan kepada rakan, kenalan ye ♥♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *